Pagina's

zondag 15 juli 2018

De legende van de Vuurvogel - Femke Dekker

Genre: kinderboek (9-11 jaar)

Aan te raden?
JA,het is een spannend verhaal, heel beeldend geschreven. De wereld die de auteur beschrijft zie je meteen helemaal voor je. Voorin het boek zit een plattegrond van het gebied waar het verhaal zich afspeelt, wat alles nog meer duidelijk maakt. Het verhaal is boeiend, als je eraan begint wil je steeds weer weten hoe het verder gaat. Een echte pageturner dus.

Waar gaat het over?
Elk jaar wordt in het dorp waar Ravian woont de legende van de vuurvogel verteld. Volgens deze legende verliest de vuurvogel één keer in de honderd jaar een van zijn veren. Degene die deze veer vindt moet hem naar de Gele Steen brengen, ergens ver weg in de bergen. Een barre en moeilijke tocht, maar de beloning is groot. Ravian heeft een hele bijzondere veer gevonden en het is dit jaar precies honderd jaar geleden dat iemand de veer gevonden heeft. Zou het de magische veer uit de legende zijn? Ravian hoopt van niet.

Het dorp waarin hij woont is arm en zijn zusje is heel ziek. Ravian ziet erg op tegen de moeilijke tocht naar de Gele Steen en weet ook niet zeker of zijn moeder hem zolang kan missen. Ravian heeft geen vader meer, en wie moet zijn moeder helpen met het zware werk als hij naar de Gele Steen gaat. Maar de vuurvogel kiest de drager van zijn veer, en diegene komt er niet onderuit.

Ravian begint aan de barre tocht en beleeft mooie, maar ook hele spannende avonturen. De vraag is natuurlijk of hij de tocht naar de Gele Steen gaat volbrengen en of hij daarmee de problemen in het dorp en met zijn zusje kan oplossen.

Wat vond ik ervan?
Ik vond het een prachtig verhaal, eigenlijk is het een soort sprookje. Er komt heel veel aan bod zonder dat dit er te dik bovenop ligt of dat het belerend is. De reis is spannend, er gebeurt telkens weer iets nieuws, waardoor je benieuwd bent hoe dat afloopt.

De personages zijn levendig beschreven, vooral van Ravian krijg je een goed beeld. Je leeft erg met hem mee tijdens zijn reis, bijna alsof je in zijn voetsporen treedt. Een leuk detail is ook dat de veer signalen afgeeft, die Ravian gaandeweg het verhaal leert herkennen en jij als lezer dus ook.

Het land waar het zich afspeelt is een niet-bestaand land en veel kinderen zullen zich de armoede van toen en het leven van toen misschien niet goed kunnen voorstellen, maar dat is geen probleem, omdat Femke zo beeldend schrijft, dat er zich bijna een film van het verhaal in je hoofd afspeelt. Erg knap gedaan. En het is fijn dat er een plattegrond voorin het boek zit, zodat je een beetje weet hoe de tocht verloopt, waar hij is en wat zijn doel is. Dat maakt het voor kinderen waarschijnlijk nog levendiger.

2 opmerkingen:

  1. Ik heb hem ook gelezen. Het is een prachtig boek. De sfeer deed me een beetje denken aan De brief voor de koning. Heel mooi.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mee eens, Marianne. Mooi geschreven, echt heel beeldend Je ziet het helemaal voor je. Echt een mooi sprookje.

    BeantwoordenVerwijderen