Pagina's

zondag 3 juni 2018

Een opdringerig verhaal

Sinds 2016 doe ik mee aan de verhalenwedstrijd van Uitgeverij LetterRijn. Dit jaar was het thema ‘deadline’. Ik gaf me al in januari op en al vrij snel had ik een idee. Ik begon enthousiast te schrijven, maar ergens bleef er een gevoel dat het niet origineel genoeg was.
Ik negeerde het stemmetje en voor ik het wist had ik 3000 woorden, met alleen de introductie van de situatie, de personages en de setting. Als geen andere dingen tussendoor waren gekomen, had ik nu waarschijnlijk een thriller van Scandinavische omvang op de plank liggen.

Ik kwamen andere dingen op mijn pad. Mijn verhaal bleef zoals het was. Opeens was het mei. Nog drie weken voor de deadline. Ik pakte het verhaal weer op, maar het kwam niet van de grond. Ik las het reglement nog maar eens door. De deadline waarbinnen het verhaal zich af moest spelen was één etmaal. Dat kon ik niet inpassen in mijn verhaal. Ik moest maar een jaartje overslaan…

Het stemmetje drong zich op. Het leidde mij via Google naar een website over de dienstmeid van de pastoor van Almen, die in 1472 als tovenares op de brandstapel aan haar einde kwam. Er was weinig documentatie bewaard gebleven, de reden waarom was niet meer te achterhalen.
In een middag bedacht ik wat er gebeurd zou kunnen zijn en ik verwerkte er moeiteloos een deadline van een etmaal in. Mijn achterban voorzag me van feedback waarmee ik aan de slag om er een leesbaar verhaal van te maken.
Met een tevreden gevoel stuurde ik nog net op tijd mijn verhaal in. Op 16 juni hoor ik of mijn verhaal op de longlist komt.
Het andere verhaal blijft op de plank liggen tot de tijd rijp is.

Mist - Rom Molemaker

Young Adult

Aan te raden?
JA, het is een spannend verhaal over een eiland waar mysterieuze dingen gebeuren die steeds meer vragen oproepen. Het verhaal wordt verteld vanuit een aantal jongeren die op het eiland wonen en vanuit één jongen die met school op werkweek op het eiland komt. Vier jongeren vertellen het verhaal, elk vanuit hun eigen oogpunt. Dit perspectief wijzigt elk hoofdstuk, wat het overzichtelijk maakt.

Waar gaat het over?
Het verhaal begint met een groep leerlingen die op werkweek naar een klein Waddeneiland gaan. Een van de jongens uit deze klas (Hanoun) vertelt over de reis, over een heel bijzonder schip en ziet vreemde wolken aan komen drijven. Als het schip in de haven aankomt gaat het verder met Grace, die een bijzondere vriendschap heeft met een kunstenaar van het eiland. Ook zij merkt dat op het eiland sommige dingen anders zijn dan normaalgesproken.
Het derde hoofdstuk wordt verteld vanuit Wessel. Hij woont ook op het eiland en hij heeft les van dezelfde kunstenaar als waar Grace bevriend mee is.

Ondertussen ontstaat er een dikke mist op het eiland. Er worden anonieme brieven opgehangen op een muurkrant bij de winkel, die al jaren buiten gebruik is. Er zijn vreemde mensen op het eiland.

De eilandbewoners worden onrustig, want het is altijd erg rustig op het eiland en iedereen kent elkaar.
Als er ook nog een huis afbrandt is de chaos compleet. De politie ontdekt dat het is aangestoken en gaan uitzoeken wie de dader is. Sommige eilandbewoners willen daar niet op wachten en willen het recht in eigen hand nemen. De jongeren willen ieder voor zich ook uitzoeken wat er aan de hand is en dat brengt ze na verloop van tijd samen. Ook het zusje van Wessel wordt hierbij betrokken.

Hoe meer ze zoeken, hoe meer vragen er in eerste instantie ontstaan. Gelukkig komen er op het juiste moment ook oplossingen. Een van de kinderen ontdekt iets en de lezer weet dan tijdelijk meer dan de rest van de dorpsbewoners, die pas later ontdekken hoe de vork in de steel zit en antwoord krijgen op alle vragen.

Wat vond ik ervan?
Ik vond het een heel spannend verhaal. Het was spannend vanaf het begin en de spanning wordt in het begin snel verder opgevoerd. Er gebeuren vreemde dingen waardoor de afzonderlijke personages met elkaar in contact komen. De personages zijn levendig beschreven, het is alsof je ze echt leert kennen.
Elk hoofdstuk wordt vanuit een ander personage verteld. Af en toe sluipt er nog een alwetende verteller of een ander personage doorheen, wat het soms wat rommelig maakt. Ook heeft de schrijver de neiging om dingen uit te leggen en dat is jammer, want het zou nog spannender zijn als hij dat achterwege zou laten.
Maar dat zijn kleinigheden. Het verhaal leest gemakkelijk. Ik denk dat het boek genoeg in zich heeft om jongeren erin mee te slepen. Voor hen is het waarschijnlijk herkenbaar en spannend.
Ik heb het boek met veel plezier gelezen. Officieel valt het onder de Young Adult boeken, maar volwassenen kunnen er zeker ook veel plezier aan beleven. Ik heb er in ieder geval van genoten.