Pagina's

maandag 12 februari 2018

Realiteit? Of toch niet helemaal?

De column voor het literair café in de Vroolijke Frans in Brummen is klaar, maar niet naar mijn zin. Het gaat over een wandeling die mijn vriend René en ik een aantal jaren geleden hebben gemaakt. De route was slecht aangegeven waardoor we op het laatst in de problemen kwamen.

Ten eerste is hij te lang. Ik heb hem gisteren aan René voorgelezen en ik doe er acht minuten over, terwijl het maximaal vijf minuten mag duren. Er moet dus nog het een en ander uit, zonder dat het een onsamenhangend geheel wordt.

Maar wat erger is: toen ik het hardop voorlas bleek dat erg saai beschreven is. Het probleem is, dat René in het verhaal voorkomt. Als ik het verhaal ga voordragen, zit hij ook in de zaal. Om het verhaal leuker te maken, zal ik de waarheid moeten overdrijven en hier en daar moeten verdraaien. Dat vind ik lastig, want in hoeverre schets ik dan een verkeerd beeld van René en van onze relatie? Ik was erg opgelucht dat René na het horen van het verhaal zelf aangaf, dat ik hem meer als een miemel mocht neerzetten. Dat maakt het verhaal misschien minder waargebeurd, maar wel een stuk leuker.