Pagina's

vrijdag 22 juni 2018

Schrijven zonder plot

In mijn vorige blog schreef ik al dat ik me heb laten uitdagen door Stephen King om een verhaal te schrijven zonder plot.
De basis van het verhaal was de volgende situatie: man en vrouw gaan trouwen, na het huwelijk blijkt de man jaloers en bezitterig te zijn. Het stel krijgt een kind en dat brengt even rust, maar niet lang daarna begint alles opnieuw. De mishandeling wordt nu ook fysiek. De vrouw laat zich van de man scheiden. De man pikt dat niet en gaat de vrouw stalken. De man krijgt een gevangenisstraf, maar hij ontsnapt en neemt wraak op de vrouw.
King vraagt de schrijver om de rollen van de man en de vrouw om te draaien, zodat de vrouw de dader wordt en de man het slachtoffer. Hieronder mijn ervaring:

Het verhaal ontvouwde zichzelf tijdens het schrijven.

Vragen die vooraf opborrelden over bepaalde stappen werden al schrijvend opgelost. Dat was bijzonder om te ervaren.

Ondanks dat ik de situatie voorgekauwd kreeg, had ik veel plezier in het schrijven. Ik had niet het gevoel dat ik iemand anders zijn verhaal schreef.

Ik had wel de neiging om erg af te wijken van de situatie. Een plot en/of een plan houdt je meer bij de les.

Conclusie: voor het schrijven van mijn eigen verhaal (of boek) fijn vind ik het prettig om een kapstok te hebben waar ik mijn verhaal aan op kan hangen. Ik dwaal dan minder af en hoef bij een tweede versie niet meer dan de helft van het boek te schrappen.