Pagina's

vrijdag 6 juli 2018

Over leven en schrijven - Stephen King


Genre: schrijfboek

Aan te raden?
JA, absoluut. Zelfs of misschien wel juist als je wars bent van boeken waarin wordt verteld hoe je een boek moet schrijven. Stephen King heeft ook lang getwijfeld in wat voor vorm hij een boek als dit zou willen schrijven. Een vraag van een vriendin van hem zette hem ertoe aan het op deze manier te doen. Hij vertelt over het schrijven op zijn eigen manier. Het is geen standaard schrijfboek, al komen alle ter zake doende onderwerpen natuurlijk even zo goed wel aan bod.


Waar gaat het over?
De titel geeft precies weer waar het over gaat. Het gaat over het leven van Stephen King (dit deel noemt hij zijn C.V.) en daarnaast gaat het over het schrijven van verhalen en boeken. King is heel open over de manier waarop hij schrijft, maar realiseert zich ook dat deze manier voor hem werkt, en dat het voor de lezer anders kan zijn. Hij legt ook goed uit waarom het voor hem werkt.

Het boek bestaat uit verschillende delen.

1e voorwoord: hoe kwam hij op het idee dit boek te schrijven?
2e voorwoord: waarom een kort boek?
3e voorwoord: de redacteur heeft altijd gelijk (korte noot voor zijn redacteur)

C.V.: Wat heeft Stephen King als schrijver gevormd? Stephen King vertelt over wazige herinneringen die als flarden opduiken en die als inspiratie of als basis dienen voor zijn verhalen.

Wat schrijven is: telepathie volgens King. In dit hoofdstuk legt hij dat uit.

Over schrijven: wat heb je nodig om te schrijven, wat moet je weten en hoe gebruik je je gereedschap en je theorie. Hij behandelt de vragen die hij als schrijver vaak krijgt van schrijvers tijdens seminars en workshops en heeft zijn antwoord op die vragen uitgeschreven. Ook leuk: zijn verhelderende mening over schrijfseminars, retraites en workshops.
Over het leven: een nawoord: het ongeluk

Wat vond ik ervan?
Ik heb ervan genoten. Stephen King is een meester in het vertellen, of het nu een eng verhaal is of een informatief boek. Hij neemt je mee door zijn leven en laat zien waar hij zijn inspiratie vandaan haalt, welke plek uit zijn jeugd in meerdere boeken voorkomt (onder verschillende namen), wie er model hebben gestaan voor het personage van Carrie. Hij schrijft vol lof over zijn vrouw en vertelt welke rol zij nog altijd speelt bij het schrijfproces. Hij vertelt hoe hij zijn verhalen schrijft, laat letterlijk zien hoe hij zijn eerste versie redigeert en waarom hij tekst verwijdert of verandert.
Hij is heel open en heel direct en dat is heel verhelderend. En je kunt aan alles merken, ook in dit boek, dat hij heel erg van schrijven houdt. En van lezen, dat kan niet zonder elkaar, aldus King.
Tijdens het lezen bedacht ik dat ik nog nooit een boek van hem gelezen heb. Ik heb veel films gezien die op zijn boeken gebaseerd waren, maar die vond ik eigenlijk altijd net een tikkeltje over de top. Griezelen voor gevorderden. Horror 3.0. Maar dit boek maakte me zo nieuwsgierig naar zijn schrijfstijl, dat ik direct zijn laatste boek ‘De Buitenstaander’ heb besteld. Uiteraard volgt daar een recensie van zodra ik hem gelezen heb. Maar er zijn nog veel andere boeken te gaan….

zondag 1 juli 2018

Radicale besluiten

Afgelopen week besloot ik om nu echt de eerste versie van mijn kinderboek af te maken. Het plan ligt klaar (beoordeeld met een 10) en het begin is er (> 10.000 woorden, 1e versie).

Toch voldeed het niet aan mijn verwachtingen, ik liep steeds vast. Waarom? Ik houd van intriges en moeizame relaties tussen psychisch complexe persoonlijkheden. Veel te lastig voor jonge kinderen. Maar de setting en personages in het verhaal dat ik had bedacht zijn niet geschikt voor oudere kinderen.
Met tegenzin nam ik het besluit ermee te stoppen, hoe lang dit idee ook al in mijn hoofd zit en hoe sterk het gevoel is dat dit het verhaal is dat ik moet gaan schrijven. Ik moest aan mezelf toegeven dat ik nooit kinderboeken lees, dat de boeken die in de winkel liggen me niet eens aanspreken. Daarbij heb ik geen enkele feeling meer met de doelgroep, nu ik al jaren niet meer in het onderwijs werk en mijn eigen kinderen volwassen zijn.

Er viel een zware last van mijn schouders en er komt volop ruimte voor nieuwe dingen.
Er dienen zich gelijk allemaal nieuwe ideeën aan: ingrijpende situaties, ingewikkelde relaties, intriges en bedrog. Wie houdt wie voor de gek. Zoiets. Maar er broeit nog veel meer. Ik ga aan de slag! Een kinderboek schrijven kan altijd nog.