Pagina's

zaterdag 28 april 2018

My worst nightmare

Natuurlijk gaat het fout. Ik kom te laat, heb het verkeerde boek gelezen. Ik stel vragen die nergens op slaan. Mijn aantekeningen liggen nog in de trein. Tijdens het interview met de bestsellerauteur stoot mijn elleboog tegen het glas wijn. Een moordtafereel. Bloedrode spetters op zijn witte overhemd. Originele zwart-witte oorlogsfoto’s die langzaam donkerpaars kleuren.
De ogen van de eerst nog aardige schrijver priemen dwars door me heen, zijn antwoorden als dolksteken onder de gordel. Publiek staat op en verlaat de zaal. Zo verloopt de avond in mijn hoofd.

In het echt ging het anders. Het was een superavond.

zondag 22 april 2018

Morgan - een liefde van Bas Steman

Aan te raden?
JA, het is een prachtig autobiografisch verhaal waarin de ervaring die de schrijver heeft opgedaan na een sessie bij een regressietherapeut centraal staat. Dit is het uitgangspunt voor een indrukwekkend liefdesverhaal. Tegelijkertijd probeert de auteur voor zichzelf te bewijzen dat wat er tijdens de therapie bij hem naar boven kwam onzin is. Dit lukt hem niet, sterker nog, hij vindt steeds meer bewijzen dat wat hij zei en voelde blijkt te kloppen.

Waar gaat het over?
Het verhaal vertelt over hoe de levens van een soldaat uit de 2e wereldoorlog en dat van een schrijver van ver na de oorlog op onverklaarbare wijze met elkaar verweven blijken te zijn.
Het boek bevat drie verhaallijnen die door elkaar lopen, maar ook naadloos op elkaar aansluiten.
Het begint allemaal met een bedrijfsuitje van de schrijver, waarin hij met zijn collega’s een parachutesprong zal gaan maken. Hij krijgt een enorme paniekaanval.
Je leest hoe de schrijver zijn partner leert kennen en hij schetst een persoonlijk beeld van de groei van deze relatie en de diepgaande gesprekken die zij met elkaar voeren die uiteindelijk leiden tot een sessie waarin de hoofdpersoon teruggaat naar die paniekaanval om te kijken waar die vandaan komt. Tijdens deze sessie vertelt de hoofdpersoon over een soldaat (Morgan) die op de Ginkelse Heide is omgekomen op 19 september 1944 tijdens Operation Market Garden. Het is een enorm heftige ervaring die de auteur (tevens hoofdpersoon) probeert te ontkennen en te weerleggen. Maar hoe meer hij uitzoekt, hoe meer blijkt te kloppen wat hij tijdens de regressietherapie heeft ervaren en gezien.

Tussendoor vertelt het boek het verhaal van Betrys, die terugkijkt op haar leven, waardoor je als lezer de intense liefde van Morgan en Betrys meebeleeft. Beide personages zijn erg krachtig beschreven. Het is alsof je ze kent, al speelt hun geschiedenis zich af in de jaren van de Tweede Wereldoorlog. Morgan zet zich steeds meer af tegen de oorlog en krijgt steeds meer de drang om er zelf iets aan te doen, om mee te vechten.

De derde verhaallijn vertelt hoe de auteur naar Wales reist, om de naaste familie van Morgan te bezoeken. Tijdens een eerdere reis naar Engeland, naar het dorpje waar Morgan vandaan komt, spreekt hij iemand die hem vertelt dat de zus van Morgan nog leeft. Na lang aarzelen besluit de schrijver uiteindelijk toch contact met haar op te nemen en uiteindelijk reist hij opnieuw naar Wales om haar te bezoeken. Ook die reis wordt mooi beschreven, met alle twijfels en gevoelens die daarbij naar boven komen.

De drie verhaallijnen lopen mooi gelijk op, zijn duidelijk herkenbaar en komen aan het eind perfect samen.

Wat vond ik ervan?
Ik heb erg genoten van dit boek. Het liefdesverhaal van Morgan en Betrys hoort wat mij betreft thuis in de categorie van The Titanic en The Notebook. Maar de andere kant van het verhaal, de oorlog en hoe de auteur de regressietherapie aangaat maakt het minder zoet, waardoor dit boek zowel voor vrouwen als mannen interessant is.
Het verhaal over de regressietherapie is intrigerend, de schrijver schroomt niet de heftige emoties en twijfels waarmee hij te maken krijgt te delen met de lezer. Hij biedt de lezer echt een kijkje in zijn hoofd. En om dit kracht bij te zetten voert hij een personage (de arts Thom) op, die er nog een schepje nuchterheid bovenop gooit.
Het is een realistisch boek, de schrijver blijft met beide benen op de grond, maar het zet je wel aan het denken. Ook mooi is, dat de schrijver niemand wil overtuigen van zijn ideeën. Iedereen mag denken wat hij wil over het leven, de dood en reïncarnatie.