Pagina's

vrijdag 15 juni 2018

Stephen King

De ‘King’ van de thrillers en horrorverhalen geeft in het boek ‘Over leven en schrijven’ het geheim van zijn succes bloot. Hij begint bij zijn jeugd. Alles wat hem uit die tijd geïnspireerd heeft wordt benoemd. Hij schroomt niet om te vertellen hoe hij alle afwijzingen aan een spijker in de muur van zijn oude zolderkamer prikte. Voor hem een stimulans om nog meer te schrijven en zichzelf te blijven ontwikkelen.

Opmerkelijk vind ik, dat hij bij zijn (over het algemeen dikke boeken) geen gebruik maakt van een plot en schema’s. Hij begint met een situatie waaruit hij het verhaal laat ontstaan.

In het boek staat één oefening (althans, voor zover ik het nu gelezen heb) waarbij King de lezer uitdaagt om dit ook eens te proberen. Hij durft te stellen dat als je het verhaal eerlijk vertelt (en daarmee bedoelt hij dat je het authentiek en vanuit je eigen ideeën schrijft) het niet anders kan dan dat het een goed verhaal wordt. Lieg je, ofwel schrijf je niet je eigen verhaal, maar een verhaal waarvan je denkt dat het anderen zal aanspreken, dan val je volgens King door de mand.

Ik ga deze uitdaging graag aan. Ooit ben ik op precies deze manier begonnen met schrijven, maar later leerde ik een plot te bedenken, een plan op te stellen etc. Het lijkt me heerlijk om weer eens zo voor de vuist weg te schrijven. In mijn volgende blog laat ik weten hoe het me is bevallen.

zondag 10 juni 2018

Vliegen

Vliegen is vrijheid. Ik hou ervan. Dwars tussen de takken door, rakelings langs boomstammen en mijn favoriet? In duikvlucht om de hoogste lupinen spiralen. Natuurlijk neem ik risico’s, maar hé, wat kan me gebeuren? Ik heb een dik pantser.
Hé, kijk daar! Honey Hommel aan de overkant!

Opeens die bal. Wit, blauw en zwart. Vochtig en keihard. Geen controle meer. Ik buitel en draai. De grond is hard.

Geschreeuw. ‘Stop even, er vloog een insect tegen mijn oog!’

Kan dat mens niet uitkijken waar ze fietst?
Dan wordt alles zwart…en geel….