Pagina's

zondag 9 december 2018

Taal voor de leuk - Paulien Cornelisse

Aan te raden?
JA! Paulien Cornelisse observeert scherp hoe mensen met elkaar communiceren. Elke spraakverwarring vergroot zij uit in kleine verhaaltjes in dit boek. Vaak heb je zelf niet eens door waar het mis gaat, of dat het mis gaat). Paulien Cornelisse let op hoe mensen bepaalde woorden uitspreken, of hoe mensen zich gedragen, ze neemt populair ‘puber’-taalgebruik onder de loep, of zoomt in op de naam van een restaurant. Altijd weer speelt taal de hoofdrol. Het levert hilarische stukjes tekst op, erg herkenbaar, of je vraagt je af waarom je het zelf nog nooit op die manier bekeken hebt. Het boek maakt je bewust van de verwarring die gemakkelijk ontstaat door communicatie, zeker als iemand deze communicatie heel letterlijk neemt.

Waar gaat het over?
‘Taal voor de leuk’ bestaat uit allemaal korte stukjes tekst met de bevindingen van de auteur over alles wat met taal en/of communicatie te maken heeft, zoals spraakverwarringen, ongemakkelijke situaties, nieuwe of populaire woorden, hoe mensen communiceren met elkaar, wat er fout gaat en hoe het mogelijk is dat we überhaupt nog snappen wat iemand zegt. De tekst wordt af en toe verduidelijkt door grappige tekeningetjes die Paulien Cornelisse er zelf bij getekend heeft.

Wat vond ik ervan?
Het is een luchtig en grappig boek. Ik heb regelmatig hardop moeten lachen. Veel dingen zijn herkenbaar of juist een eyeopener. Het boek leest gemakkelijk en is erg ontspannend. Paulien Cornelisse heeft zich ook goed verdiept in de achtergrondinformatie van bepaalde woorden. Ze probeert er ook steeds weer achter te komen waarom de communicatie soms fout loopt en waar spraakverwarringen ontstaan.
Dit boek is een aanrader voor iedereen die van taal en communiceren houdt.