Pagina's

zaterdag 11 mei 2019

De invloed van muziek

Schrijfcafé
Het is lang geleden dat ik geschreven heb. Nu ik voor mijn werk meer schrijf, schrijf ik thuis minder. Langzaamaan begint het weer te kriebelen. Dat begon in de week waarin ik vakantie had. In die week in april ontving ik een mailtje waarin stond dat op vrijdag het schrijfcafé weer gehouden zou worden. Nu mijn vaste vrije dag op maandag is, kan er niet meer maandelijks naar toe. Ik heb het gemist, dus ik twijfelde geen moment en meldde me aan.

Wat doet muziek met je tekst?
We begonnen zonder muziek. De opdracht was om een stukje tekst te schrijven over hoe je erbij zit, wat je voelt, wat je stemming is. Daarna kregen we dezelfde opdracht terwijl er klassieke muziek op werd gezet. De reacties na afloop waren zeer uiteenlopend: ik merkte écht de stimulerende werking, sommige mensen werden emotioneel, terwijl weer anderen een enorme weerstand tegen de muziek voelden.

Verschillende genres - van klassiek tot hip-hop
Voor de volgende opdracht werd ons gevraagd jezelf voor te stellen terwijl je in de tuin zit. Vier totaal verschillende soorten muzieksoorten kwamen voorbij. Wat voor invloed heeft een bepaald genre op je tekst? De uitkomst was verrassend. Vooral de reacties over het vierde muziekstuk! De muziek die gedraaid werd was van Eminem. Het maakt gevoelens in mij los, waarvan ik geen idee had dat ik het in me had. Dat bleek bij meer mensen het geval, maar verrassend genoeg waren er ook mensen bij die bij de eerste drie muziekstukken geen letter op papier kregen, maar bij wie op de muziek van Eminem er opeens van alles vanzelf uit hun pen op papier rolde.

De conclusie
Deelnemen aan het schrijfcafé is altijd enorm inspirerend en deze keer beleefde ik dat meer dan anders. Schrijven op muziek stond mij altijd erg tegen, want ik laat me er ook gemakkelijk door afleiden. Maar nu ik heb ervaren wat het je kan opleveren ben ik om.
Muziek wordt zeker een onderdeel van mijn schrijfwerk, maar vooral als ik vastloop. En alleen instrumentaal, anders wint het meezingen het van het schrijven en komt er alsnog geen letter op papier.