Pagina's

zondag 14 oktober 2018

Selfies - Jussi Adler Olsen

Genre: Scandinavische thriller

Aan te raden?JA!
Dit is deel 7 van de Serie Q. Het boek is als afzonderlijk boek te lezen, maar het is beter om de hele serie te lezen. Er zit duidelijk een lijn in alle delen die je mist als je de eerdere delen niet gelezen hebt. De personages en hun onderlinge relatie groeit door de boeken heen en je mist essentiële informatie als je de voorgeschiedenis niet kent. Ook in dit boek blijft nog genoeg te raden, waaruit ik de conclusie trek dat er nog meer delen zullen volgen.

Waar gaat het over?
In de eerste instantie draait het boek om drie jonge vrouwen, die allen rond moeten komen van een uitkering. Hun luxe levensstijl vraagt echter om veel meer geld. Een normale baan vinden zij geen optie, dus zoeken ze andere manieren om aan geld te komen.Hun uitkeringsconsulent wordt ernstig ziek en weet dat haar leven op korte termijn zal eindigen. Ze neemt een radicaal besluit: ze gaat zich wreken op iedereen die niet wil werken.Carl Mørck werkt bij de politie en na een accident (genoemd in deel 1, ‘de vrouw in de kooi’) mag hij alleen nog ‘cold cases’ oplossen. Hij heeft gaandeweg de serie een aantal assistenten vergaard: Assad (binnengekomen als schoonmaker), Rose (binnengekomen als secretaresse) en Gordon. Samen vormen ze Afdeling Q. De toekomst van Afdeling Q staat op het spel, vanwege slecht prestaties.Bij toeval ontdekt Carl samen met Assad en Gordon, dat een recente moordzaak op een oude dame erg veel overeenkomsten vertoont met twee oudere zaken. Carl begeeft hij zich op glad ijs als hij zich in deze zaak gaat mengen, want het onderzoek van de moordzaak ligt bij zijn superieuren, die ook de toekomst van Afdeling Q bepalen. Carl, Assad en Gordon gaan er toch mee aan de slag en komen er steeds dieper in te zitten. Rose zit niet lekker in haar vel, er komen gruwelijke feiten uit haar verleden boven tafel, waar ze niet mee om kan gaan. Afdeling Q is nu opeens persoonlijk betrokken bij haar verdwijning, omdat zij een zeer deskundig en geliefd collega was.Genoeg problemen die aan het eind allemaal opgelost moeten worden. Of niet natuurlijk …

Wat vond ik ervan?
Dit deel is zeker niet het meest spannende deel van de serie, maar toch blijft het verhaal boeien tot bladzijde 490. Jussie Adler Olsen weet de spanning erin te houden door veel verhaallijnen te gebruiken en gedurende het hele boek de lezer informatie te geven, die de personages nog moeten ontdekken. Dit heeft een frustrerende werking. Als een kind voor een poppenkast, krijg je de neiging om de personages toe te spreken (of te schreeuwen, het liefst).Ik vond het een leuk boek om te lezen en er blijft nog steeds genoeg te raden over. Af en toe worden de opmerkingen van Assad over kamelen wel wat flauw en krijg ik er genoeg van dat Carl Mørck het taalgebruik van Assad maar blijft verbeteren. In ‘Selfies’ doorbreekt Jussi Adler Olsen dit, door Assad ineens in vlekkeloos Deens te laten praten als het over bepaalde onderwerpen gaat. Je gaat je steeds meer afvragen wie Assad nou werkelijk is. Het antwoord blijft Jussie Adler Olsen je schuldig. Hierdoor, maar vooral door de prettige schrijfstijl, de boeiende personages en de niet voor de hand liggende gebeurtenissen kijk ik uit naar deel 8.

Serie Q bestaat uit de volgende delen: 

Deel 1  De vrouw in de kooi
Deel 2  De fazantenmoordenaars
Deel 3  De noodkreet in de fles
Deel 4  Dossier 64
Deel 5  Het Marco-effect
Deel 6  De grenzeloze
Deel 7  Selfies