Pagina's

zaterdag 7 oktober 2017

Spaanse vlieg

Ik staar naar de golven die met een aangename regelmaat het strand op rollen. Toen ik hier vorige week aankwam, barstte ik van de energie en enthousiasme. En moet je me nu zien. Weggedoken onder een parasol, in een T-shirt en een lange rok. Last van de warmte en bang voor de zon. Ik draai me op mijn buik, leg mijn hoofd op mijn armen, mijn neus bijna in het zand.

Herinneringen aan de eerste avond dringen zich aan mij op. Warmte. Muziek. Bruine ogen. Intense blik. Zweet. Daarna ziek en afgepeigerd.
De snelle klanken van Bach’s Badinerie brengen me terug in het hier en nu. Het display van mijn mobiel gilt dat mijn moeder me wil spreken. Net als gisteren. En eergisteren.

   ‘Hoi’. Ik probeer opgewekt te klinken, maar mijn stem klinkt slaperiger en zwakker dan ik wil.
   ‘Ga naar de dokter, Eline.’ Ze heeft gelijk. Dat maakt me woedend. Ik moet haar beloven dat ik vanmiddag nog een afspraak maak. Met tegenzin slof ik terug naar het appartementencomplex. Bij de receptie verwijzen ze mij naar dokter Vogel. Ik kan er direct terecht.

De ontmoeting met de dokter is benauwend. De bruine ogen. De intense blik die mijn huid onderzoekt. De handen die de apparatuur bedienen. Hij verwijst me door. Ik kan met hem meerijden.

Badend in het zweet word ik wakker in het ziekenhuis, tussen piepende apparaten en slangen en infuuszakken en ik heb geen idee wat voor dag het is. Ik hallucineer waarschijnlijk, want ik zie mijn moeder naast mijn bed zitten. Als ze ziet dat ik mijn ogen open heb, rent ze weg. Net als ik mezelf in mijn arm wil knijpen om mezelf uit deze nachtmerrie te bevrijden komt ze terug. Met dokter Vogel.

Nu mijn moeder hier is, weet ik dat alles goed komt. Als ik me weer beter voel, legt ze mij uit wat er is gebeurd. In de auto bij dokter Vogel liep mijn lichaamstemperatuur erg op. Ik verloor mijn bewustzijn. Het heeft lang geduurd voor de delegatie artsen die zich met mij bemoeiden erachter kwamen wat mij mankeerde. Ik ben gestoken door de tseetseevlieg, die hier normaal gesproken niet voorkomt. Ik lag drie dagen in coma. Het was maar de vraag of ik er nog bovenop zou komen. Mijn moeder kwam en heeft elke dag bij mij zitten waken, terwijl ze vreesde voor mijn leven.

Een week later reis ik samen met mijn moeder terug naar huis. Thuis gooi ik de inhoud van de koffer op de grond voor de wasmachine. Een vlieg grijpt zijn kans en ontsnapt door het badkamerraam…

Pauze

Na de zomer heb ik de cursus ‘Columns en blogs schrijven’ afgerond en de ‘Kleinegeit’ tijdens het literair café met Jan Terlouw in ontvangst genomen. Dit nieuws haalde zelfs de Zutphense Koerier.

Ondertussen schreef ik nog twee korte verhalen. Voor de zomerse schrijfwedstrijd van Querido schreef ik het verhaal ‘Spaanse Vlieg’. De uitslag van deze wedstrijd werd bekend gemaakt in een schrijfcafé waarbij ik niet aanwezig kon zijn.
Voor de Enge verhalen wedstrijd van ‘Heel Nederland schrijft’ schreef ik het verhaal ‘Stalker’.
Op 10 oktober worden de prijswinnaars gekozen.

Na de deadline van deze wedstrijden begon ik aan het project ‘Wat kan ik van u leren?’ Inmiddels is mijn verhaal samen met de prachtige foto’s van Arend-Jan Loozeman ingeleverd. Op vrijdag 13 oktober horen we of het gepubliceerd wordt in het boek. Spannend! 

Deadlines geven toch een zekere druk en weinig nachtrust, dus ik las een kleine schrijfpauze in, waarin ik lekker ga lezen.

Kan een schrijver wel pauze nemen? Er gebeurt altijd wel iets. Je ontmoet iemand die precies in een verhaal past of je hoort iets wat je mateloos inspireert. Met schrijven blijf je toch altijd wel bezig. Maar nu lekker even zonder deadline!

zondag 1 oktober 2017

Fotograaf gezocht...en gevonden!

Ik ben nog elke dag druk met het verhaal over mijn schoonmoeder Hanna voor het project. De schijfcoach was tevreden, alleen miste hij de essentiële vraag ‘Wat kan ik van u leren?’ in mijn verhaal. Ik ontkwam er niet aan een koppeling te maken met het heden, waardoor de nodige anekdotes moesten sneuvelen.

Alsof ik nog niet druk genoeg was kreeg ik ook nog te horen dat zonder beeldmateriaal het verhaal niet in het boek zou komen. Ik benaderde verschillende fotografen, maar niemand kon me helpen. Net toen ik de hoop had opgegeven kreeg ik een positieve reactie van fotograaf Arend-Jan Loozeman uit Olst.

Vandaag is er een fotoshoot gemaakt bij Hanna thuis. Wat was het leuk! Eerst was het wel spannend toen er binnen grote lampen werden opgebouwd en er pal voor Hanna’s neus een camera op een statief werd geplaatst. Maar Hanna ontspande toen we het fotoalbum dat we hadden gebruikt voor het interview opnieuw bekeken. Daarna zijn er buiten nog de nodige foto’s gemaakt van ons, maar ook van verschillende attributen van de boerderij van vroeger. Hanna pakte me vast. Ze vond het geweldig allemaal.

Vanavond kreeg ik de foto’s al binnen via de mail. Mijn taak is te selecteren wat ik bruikbaar acht. Ze zijn prachtig.

Tot de deadline op 6 oktober houdt dit verhaal me zeker nog in zijn greep, want de gefotografeerde attributen moeten ook een rol krijgen in het verhaal. Maar dat komt goed.