Pagina's

zondag 25 november 2018

De Buitenstaander - Stephen King

Genre: thriller
 
Aan te raden?
JA! De spanning zit er vanaf het begin goed in, zoals je mag verwachten bij een meesterthrillerschrijver. In het begin van het boek zijn verschillende verklaringen van de moord op een elfjarige jongen opgenomen. De stem van de verschillende personen klinkt er goed in door. De verklaringen zijn wat mij betreft, soms iets te uitgebreid beschreven, maar dit geeft wel een helder beeld krijgt van de persoon die de verklaring aflegt en van de situatie die hij of zij heeft gezien.
Wat er met het slachtoffer is gebeurd is gruwelijk en uitvoerig beschreven, maar dat weet je, als je een boek van Stephen King gaat lezen. Het boek is een behoorlijke pil, maar heeft een prettig lettertype en King weet uiteraard hoe hij de lezer aan het boek moet kluisteren. Het is geen moment saai.

Waar gaat het over?
Er wordt een jongen van elf jaar gevonden, zwaar mishandeld en misbruikt. Meerdere mensen hebben gezien hoe de jongen pech had met zijn fiets en bij de honkbalcoach in het busje stapte. Daarna is hij niet meer levend gezien. Het boek begint met de verklaring van verschillende personen, die allemaal hetzelfde vertellen: Terry Maitland, een succesvolle honkbalcoach is de dader. Coach T, zoals hij wordt genoemd, wordt met veel toeters en bellen tijdens een wedstrijd van het veld geplukt en gearresteerd. De coach had geen strafblad en heeft alle schijn tegen, maar buiten alle verklaringen tegen hem, is ook zijn DNA aangetroffen op de vermoorde jongen. Toch blijkt dat Coach T een sterk alibi heeft. Op het moment dat het jongetje vermoord en verkracht is, was Terry met drie docenten Engels aanwezig bij een lezing van Harlan Coben, die uitgezonden werd op de televisie. Coach T staat duidelijk op de beelden. Ondanks dat alle bewijzen op Coach T wijzen als dader, kloppen er meer dingen niet. Dit wordt natuurlijk tot op de bodem uitgezocht en dat levert een heel spannend verhaal op.

Wat vond ik ervan?
Ik vind het een erg mooi boek, vooral de eerste helft. Uiteindelijk geeft King een wending aan het verhaal, die ik zelf niet zo geloofwaardig vind (en ik kan echt veel hebben, als het om bovennatuurlijke onderwerpen gaat). Misschien scheelt het dat ik de legende niet ken en dat ik niet uit Amerika of Texas kom. Daardoor kan ik me vast minder goed inleven in het verhaal.
Toch wist het verhaal mij tot het einde te boeien, ik wilde heel graag weten hoe King zich eruit ging redden en hoe het boek zou eindigen. Ik wilde dit boek graag lezen omdat ik, na het lezen van het schrijfboek ‘Over lezen en schrijven’ van Stephen King, benieuwd was hoe hij de spanning in een verhaal brengt, want dat kan hij als geen ander. Hij heeft de juiste verhouding tussen spanning en ontspanning, duidelijke personages, de bewijzen dat Coach T de dader is zijn net zo sterk als de bewijzen dat hij onschuldig is, de naaste familie van Coach T speelt een belangrijke rol in het verhaal en het boek heeft natuurlijk ook een goed einde. Maar de drang van de auteur om steeds weer in extreem ranzige details te treden is voor mij een reden om niet gauw nog een boek van hem te lezen.