Pagina's

maandag 31 december 2018

De Top 9 van gelezen boeken in 2018


Lezen en schrijven
Als je schrijft lees je ook, dat kan bijna niet anders. Meer dan een jaar geleden plaatste ik mijn eerste boekrecensie op mijn blog. Afgelopen jaar heb ik 9 boeken gelezen. Dat is geen slechte score, want er zaten een paar forse exemplaren tussen. Als ik terugkijk zijn het allemaal heel verschillende boeken.

Mijn Top 9 van dit jaar:
1.     Morgan – een liefde (Bas Steman)
2.     Selfies (Jussi Adler Olsen)
3.     Taal voor de leuk (Paulien Cornelisse)
4.     De legende van de vuurvogel (Femke Dekker)
5.     Over lezen en schrijven (Stephen King)
6.     De Buitenstaander (Stephen King)
7.     Het Tippelteefje en andere verhalen (Theo van Rijn)
8.     Mist (Rom Molemaker)
9.     Een klein leven (Hanya Yanagihara)

Het beste boek van 2018
Het mooiste boek dat ik gelezen heb is zonder enige twijfel Morgan – een liefde van Bas Steman. Ik heb de auteur geïnterviewd in april van dit jaar en daarvoor heb ik het boek 2x gelezen. Dat was geen straf. Maar ook als ik het interview niet had gedaan of als ik er zelfs niet aanwezig was geweest had ik het boek gelezen, omdat ik het een intrigerend verhaal vind.

Waarom het beste boek
Het boek grijpt je bij de keel en laat je niet los. Er zit zoveel in. Het is ontroerend, mooi geschreven, een bizarre ervaring van de schrijver, het heeft mensen bij elkaar gebracht, je beleeft de liefde, de oorlog, alles! Je zit er middenin, de beelden trekken aan je voorbij. Zowel de delen die in het ‘nu’ geschreven zijn, als de delen die zich voor en tijdens de oorlog afspelen. Adembenemend!

Het verhaal
Het boek is heel erg de moeite waard, maar het verhaal erachter, dat Bas Steman tijdens het interview vertelde en illustreerde met een indrukwekkend beeldmateriaal maakte nog veel meer emotie los. Neem eens een kijkje op de Facebookpagina van Morgan – een liefde en je weet waar ik het over heb. Bas trekt nog steeds door Nederland om zijn verhaal te vertellen. Als hij ook maar enigszins in de buurt is, zou ik zeker de kans grijpen om daarbij aanwezig te zijn.

Welke boeken komen aan bod in 2019?
In het nieuwe jaar ligt er alweer een stapel boeken op me te wachten. Voor mijn verjaardag kreeg ik ‘Iene Miene Mutte’ en ‘Piep zei de muis’ van M.J. Arlidge en als die in de smaak vallen, zal de rest van de serie volgen. Ook ‘Gespleten’ van Karin Slaughter kreeg ik voor mijn verjaardag en ligt te wachten om gelezen te worden. Van de serie van Lars Kepler ligt ‘Jager’ nog op me te wachten en Lazarus ligt ook al in de winkel, dat wordt sowieso mijn volgende aankoop. Pas geleden heb ik een boekpresentatie van Saturnusplein 3 van Josha Zwaan bijgewoond, dus dat boek ligt hier ook. ‘De Laatste Verhalenweefster’ van Marita Coppens staat ook op mijn verlanglijstje, ook die wordt in 2019 aangeschaft en gelezen…Waar wacht ik nog op?