Pagina's

dinsdag 4 december 2018

Manuscript proeflezen

De twijfel
Dat ze bij LetterRijn (inderdaad, de uitgever van de verhalenbundel ‘Deadline’, waar mijn verhaal Duivelskind in gepubliceerd is) proeflezers zochten wist ik al een tijdje. Ik zat te twijfelen of ik dat wilde doen. Zou ik er genoeg tijd voor hebben? Want als ik het doe, wil ik het goed doen. Nadat ik mijn blog over deideale baan had geschreven wist ik zeker dat ik het wilde doen. Dus heb ik me aangemeld.

De voorwaarden
Binnen een week kreeg ik het eerste manuscript al binnen. Er zaten wel wat haken en ogen aan. De auteur was niet bekend en ook niet te achterhalen. Ik mocht de titel aan niemand verklappen en ook de inhoud moest geheim blijven. Na het lezen en beoordelen moest ik het manuscript van mijn computer verwijderen. Uiteraard is dat inmiddels gebeurd.

De klik
Het is natuurlijk de vraag of het manuscript dat je krijgt toegestuurd je aanspreekt. Er wordt gevraagd om het verhaal door te bladeren om zo een indruk te krijgen of je het verhaal wilt lezen of niet. Wat als je beslist het te beoordelen, wordt daar ook op gerekend. Logisch. Vind je het verhaal nou echt helemaal niets, dan geef je dat zo snel mogelijk aan, dan wordt er een andere proeflezer uit het bestand benaderd.

De beoordeling
Bij het manuscript zit een beoordelingsformulier in Word dat je tegelijk met het manuscript open kan zetten. Ik heb ervoor gekozen om dit niet te doen. Ik heb het boek op mijn computer gelezen en mijn op- en aanmerkingen direct in het manuscript verwerkt. Toen ik het hele manuscript gelezen had, heb ik het formulier ingevuld. De stukken waarvan ik vond dat het beter anders kon, heb ik uit het manuscript geknipt en in het beoordelingsformulier geplakt. Ik heb de beoordeling keurig voor de deadline op 20 november 2018 ingeleverd.

Wat vond ik ervan?
Leuk om te doen en wat leer je hier veel van! Zowel van het onderwerp, waar ik zelf niet veel over wist als over de herkenbare fouten die je nog tegenkomt in zo’n ingediend manuscript. Hoewel het verhaal ging over een onderwerp waar ik nooit zelf een boek over zou kopen, heb ik er totaal geen spijt van dat ik het boek toch heb gelezen. De schrijfstijl was prettig en er zat genoeg actie in. Het verhaal heeft me aan het denken gezet.

De beloning
Nu ben ik natuurlijk erg benieuwd of het verhaal uitgegeven wordt. Als dat het geval is, krijg ik als beloning een gesigneerd exemplaar gratis.