Pagina's

zondag 21 oktober 2018

Schrijfretraites

Schrijven is hot. Op schrijfgebied wordt er van alles aangeboden. Cursussen voor het schrijven van fictie of juist non-fictie, een levensverhaal schrijven of zakelijk schrijven. Het schrijven gaat natuurlijk helemaal fantastisch tijdens een retraite in de Algarve, Toscane of Griekenland. Het klinkt allemaal geweldig en je zou haast denken dat het een vereiste is om een goed boek te schrijven.

Zelf ben ik meer gebaat bij een goede basis. Ik heb schriftelijke cursussen (LOI) gevolgd met huiswerkbegeleiding waarvan ik veel heb geleerd. Maar ik heb ook cursussen gevolgd waar je met een man of tien (meest vrouwen overigens) les kreeg van een docent. Je krijgt theorie, enkele voorbeelden en je gaat vooral veel schrijven. Wie wil mag zijn schrijfsels voorlezen. Natuurlijk is dat de eerste keer doodeng, maar je leert er zoveel van, bijvoorbeeld dat je een opdracht ook op een heel andere manier kunt uitvoeren. Dat bevordert je creativiteit. En blijf oefenen, blijf schrijven, blijf jezelf uitdagen. Doe mee aan schrijfwedstrijden. Op een dag komt je verhaal op een longlist komt, of het wordt zelfs gepubliceerd. Zo is het mij ook vergaan.

Ik geloof niet in dure retraites in warme landen. Voor mij werkt het ook prima in een kamer achter een bureau. Weinig afleiding, veel thee. Vooral veel doen, vooral veel schrijven. Mijn geld spaar ik liever op, zodat ik een ervaren schrijver of een goede redacteur kan inschakelen tijdens het schrijven van mijn boek. Dat kost misschien iets meer dan een retraite, maar het lijkt mij een investering die mij helpt mijn uiteindelijke doel te bereiken.